Gravide Sammen – Jeruscha og Lisa

Gemeinsam schwanger sein

Gravide Sammen – Jeruscha og Lisa

Jeruscha og Lisa fik to børn med blot 19 ugers aldersforskel

I 2018 var Jeruscha og Lisa første gang hos os i Diers Klinik for at få fertilitetsbehandling.

I 2021 blev de begge gravide med ca. 4 måneders mellemrum. og inden for et tidsinterval på blot 19 uger udvidede de deres familie fra 2 til 4.

Hvordan de blev gravide sammen, og hvordan de har det i dag med deres to små børn, som næsten er lige gamle, fortæller de i dette blogindlæg.

Graviditetsønske fra start

Jeruscha og Lisa har været sammen siden 2017, og ret hurtigt var de enige om, at de ønskede at få børn.

Begge havde dette ønske, allerede inden de mødte hinanden. Derfor var det ikke så stort et skridt at gå i gang med familieplanlægning, da de fandt ud af, at det skulle være de to for evigt.

De tog hurtigt kontakt til vores klinik, og i sommeren 2018 havde de den indledende journalsamtale.

Allerede i oktober måned gennemførte Lisa den første inseminationsbehandling.

14 dage senere var graviditetstesten positiv. Desværre udviklede graviditeten sig dog ikke som håbet, og Lisa måtte gennemgå en spontan abort.

Begge havde et ønske om at være gravid

Både Lisa og Jeruscha vidste på forhånd, at de begge ønskede at være gravid mindst en gang, og at begge ønskede at føde et barn.

De valgte at påbegynde behandlingen med Lisa, da det på daværende tidspunkt passede bedst for hende og hendes jobsituation at skulle være gravid.

Gennem behandlingsforløbet talte parret løbende om, hvem der skulle fortsætte. Efter aborten havde begge brug for en pause, og herefter var det Jeruscha, som blev behandlet i efteråret 2019.

Efter 7 forsøg, som ikke lykkedes, besluttede parret, at Jeruscha skulle have tjekket sin passage i æggelederne. I mellemtiden skulle Lisa igen forsøge at opnå graviditet.

Gravide sammen

På forhånd havde parret ikke planlagt at skulle være gravide sammen.

De havde egentlig forestillet sig „det klassiske billede“, hvor de først fik ét barn og så 1-2 år senere skulle få barn 2 med den anden part. Målet var altså i starten bare, at én af dem skulle blive gravid.

Til sidst i forløbet fandt parret dog den ordning, som fungerede bedst for dem. Det valgte at blive behandlet på skift hver måned. Det betød for dem begge, at de havde mere overskud og bedre kunne støtte hinanden både fysisk og psykisk i processen.

At de skulle være gravide sammen på et tidspunkt var dermed ikke planlagt. Ideen opstod først meget spontant, da Jeruscha endelig blev gravid i starten af 2021.

Et vigtigt argument for, at Lisa skulle fortsætte med at få behandlinger, var, at parret på den måde ville få en masse tid sammen, og at begge kunne være meget tætte på den andens graviditet.

Også ift. tiden efter fødslerne tænkte parret på, hvilken forskel en fælles barsel ville gøre. At de ville få en helt særlig og intens oplevelse sammen på den måde.

Da Jeruscha så var gravid, besluttede de sig derfor hurtigt for, at Lisa skulle fortsætte med behandlingen.

Men hvornår Lisa skulle behandles første gang, var de lidt usikre på. De var dog enige om, at der skulle gå mindst 3 måneder. Eftersom de begge havde været igennem en masse forsøg, havde de heller ikke turde tro på, at Lisa ville blive gravid så hurtigt.

Men allerede første forsøg efter Jeruschas graviditet var succesfuld, og Lisa blev altså gravid i sommeren 2021 – blot 4 måneder efter Jeruscha.

Tanker og bekymringer

Da det for Jeruschas vedkommende tog længere tid end håbet at blive gravid, tænkte parret på, hvad der mon ville ske, hvis ikke Jeruscha kunne blive gravid.

Eftersom Lisa var blevet gravid i første forsøg, som desværre endte med en abort, havde de trods alt en vis sikkerhed for, at hun nok skulle blive gravid.

I sidste ende var det jo så alligevel Jeruscha, som først blev gravid.

For Lisa var det dog ikke nogen grund til at bekymre sig. Hun var mest af alt bekymret for, at Jeruscha ville abortere, eller at hun selv skulle igennem en abort igen.

Gravide sammen – en (oftest) god oplevelse

Parret tænker ofte tilbage på den tid, hvor de var gravide sammen. Det var en helt særlig oplevelse.

Især da både Jeruscha og Lisa kunne mærke begge børn bevæge sig i hinandens maver, var oplevelsen helt enestående.

Da de begge var gravide på samme tid, havde det også den fordel, at de havde en særlig forståelse for hinanden. På den måde kunne de give hinanden den plads, den anden havde brug for. Både følelsesmæssigt og ift. fysiske udfordringer kunne de støtte hinanden på en særlig måde.

Men der var også udfordringer, som parret på forhånd slet ikke havde skænket en tanke. Det gjaldt især fysiske udfordringer, som f.eks. et større indkøb.

Derudover fortæller parret om en oplevelse, hvor deres vaskemaskine skulle flyttes. Den opgave var bestemt ikke nem for to meget gravide kvinder

Fødslerne og tiden efter

Lisa var selvfølgelig med, da Jeruscha fødte deres første barn.

Heldigvis var det også muligt for Jeruscha at være til stede, da Lisa skulle føde.

Fødslen var en hjemmefødsel, som gik lige efter planen. En af parrets veninder var til stede for at tage sig af deres første barn i løbet af natten.

Jeruscha behøvede derfor kun at gå fra for at amme få gange, men kunne ellers være hos Lisa under hele fødslen. Dette er begge meget taknemlige for og de er lykkelige for at begge fødsler gik som håbet.

I øjeblikket har både Jeruscha og Lisa barsel, og de nyder alle 4 denne tilværelse.

Da vi spørger dem, hvad det bedste ved deres situation er, svarer de, at det især er de små øjeblikke, som er vigtige.

De er også taknemmelige for, at både Jeruscha og Lisa har et tætknyttet bånd til begge deres børn, så de kan amme, trøste og tage sig af dem begge på skift.

For familien er det vigtigt, at de kommer ud af huset på både store og små udflugter. Det har dog også den konsekvens, at der ikke er meget tid tilovers til husholdningen. Det er helt klart den største udfordring for parret. En hverdag med to små børn er bare ikke nem at planlægge.

Der skal laves mad 3-4 gange om dagen, der er vasketøj, hunden skal luftes, huset skal rengøres, børnene har ikke synkroniseret deres sovetider, de skal leges med, bæres, skiftes og ammes – og så er den dag gået.

Især i starten var der en del organisatoriske udfordringer, når én af dem f.eks. havde en aftale, og den anden dermed var alene med begge børn i længere tid.

Med tiden er det dog blevet nemmere, og i dag er de på det punkt ikke længere så udfordret, som i starten.

Råd til andre par

Vi har bedt Jeruscha og Lisa om gode råd, da man dog oftest er klogere efter graviditeterne er overstået og hverdagen med børnene er i gang.

Afstanden mellem graviditeterne

Jeruscha og Lisa fortryder på ingen måde, at de blev behandlet på skift, og de ville helt sikkert gøre det samme igen.

Oprindeligt havde de sagt, at der skulle gå minimum tre måneder imellem graviditeterne. Og det vil de også råde andre til – hvis ikke endda der bør være 6 måneder imellem.

Mere afstand har den fordel, at man i sidste del af graviditeten bedre kan hjælpe den anden. Og samtidig kan man også være en bedre støtte i de første uger efter fødslen.

Heldigvis havde både Jeruscha og Lisa nemme graviditeter, men det kan man ikke vide på forhånd. Og hvis én af dem havde haft komplikationer, kunne der nemt været opstået flere udfordringer.

Jeruscha og Lisas børn blev født med 19 ugers mellemrum. Denne afstand var passende for begge, da den store så ikke havde samme behov som den lille, da han kom til verden. Jo større denne afstand er, jo større er sandsynligheden for, at man som forældre bedre kan aflaste hinanden.

F.eks. kunne Lisa ikke hjælpe Jeruscha særlig meget efter den første fødsel, da hun pga. sin egen graviditet ikke kunne bære særligt meget.

Hun kunne heller ikke bære barnet i lang tid af gangen, da det var meget ubehageligt for hende og hendes meget gravide mave på det tidspunkt. Det blev især også en udfordring, da deres første barn ”virkelig ville bæres hele tiden”, fortæller de.

Støtte i tiden efter fødslerne

I dag står det klart for parret, at de skulle have bedt om mere hjælp noget før, da deres andet barn var født. De første uger var meget intense for dem alle, også pga. et sygehusophold og problemer med amningen.

Men også selvom det ikke havde været tilfældet, skulle de have taget imod mere hjælp. Især i de første fire uger kunne de godt have brugt noget hjælp til rengøring og madlavning.

Deres vigtigste råd er derfor også, at man skal sørge for at have et godt netværk omkring sig. Man kan altid bruge en hjælpende hånd, også hvis det bare handler om at få købt ind.

Netværket var guld værd for Jeruscha og Lisa, især også fordi deres familier ikke bor i nærheden.

Derudover er de meget glade for ”Biokiste”, som er et tysk firma, der leverer økologiske madvarer hjem til dem. På den måde behøver parret ikke bekymre sig om at købe stort ind.

De har også tilmeldt sig et projekt i Tyskland, som hedder ”Wellcome”. Wellcome tilbydes i hele Tyskland, hvor en frivillig person kommer hjem til én for at lege med børnene.

Vores børn er godt nok meget små endnu, så den vundne frihed er begrænset lige nu, men på sigt vil det helt sikkert være meget værd for os alle 4.

De synes, det lyder som et helt fantastisk projekt, der vil kunne aflaste travle børnefamilier, og glæder sig til at blive en del af projektet.

 

Tusind tak til Lisa og Jeruscha for jeres tillid og for at dele jeres historie!

Blogindlæg af Line, fertilitetskoordinator i Diers Klinik.