Her kan du finde svar på de spørgsmål, vi oftest bliver stillet på Diers Klinik vedrørende inseminationsbehandling og valg af sæddonor.
Får du ikke svar på de spørgsmål, du sidder med, er du altid meget velkommen til at kontakte os.
Spørgsmål om inseminationsbehandling (IUI)
Hvad er IUI-insemination?
IUI betyder intrauterin insemination (insemination inde i livmoderen). Denne fertilitetsbehandling betragtes som den mest enkle, milde og ikke-invasive metode, da IUI udføres i din naturlige menstruationscyklus uden behov for hormoner eller anden fertilitetsmedicin.
IUI-behandling er særligt velegnet og effektiv, hvis behandlingen udføres på raske kvinder med en regelmæssig menstruationscyklus. Indgrebet skal udføres på det tidspunkt på måneden, hvor du er mest fertil, hvilket er tæt på tidspunktet for ægløsningen.
Under inseminationsprocessen indføres de rensede sædceller gennem din livmoderhals direkte ind i livmoderen med et tyndt sterilt kateter. Graviditeten sker så naturligt, når sæden befrugter et æg, og det befrugtede æg sætter sig fast på slimhinden i din livmoder.
En foreløbig oprensningsprocedure af sæden vasker de døde og svage sædceller væk og efterlader kun de raske sædceller med god bevægelighed i sædprøven. Samtidig optimerer selve IUI-proceduren også chancerne for befrugtning ved at forkorte sædcellens vej til ægcellen markant.
Hvor lang tid tager en behandling?
Du skal planlægge cirka 1 time til inseminationsproceduren hos os. Denne time inkluderer en ultralydsskanning på forhånd og cirka 15 minutters hvile efter inseminationen.
Skal jeg tage hormoner?
Vi udfører inseminationsbehandlingen i din naturlige menstruationscyklus. Så du behøver ikke hormonbehandling.
Kan jeg køre bil efter behandlingen?
Du er velkommen til at tage hjem lige efter behandlingen. Du behøver ikke meget hvile efter behandlingen, så du kan køre, flyve eller vende hjem med tog.
Hvordan forbereder jeg mig til IUI?
Inden den første behandling skal vi tage blodprøver for HIV 1 & 2 og Hepatitis B og C. Vi anbefaler også et tjek hos din gynækolog og en klamydiapodning.
Inden du begynder behandlingen hos os, råder vi dig til at overvåge din menstruationscyklus.
Bør jeg få tjekket passagen i æggelederne før første behandling?
Hvis du har haft en infektion i livmoderen eller i æggelederne, vil vi anbefale, at du får tjekket dine æggeledere. Vi stiller dog ikke krav om, at du har gennemgået dette tjek inden opstart af behandlingen.
Hvis du allerede ved, at dine æggeledere er blokerede, bør du i stedet overveje IVF-behandling, da inseminationsbehandling i givet fald ikke vil være succesfuld.
Hvornår skal jeg skifte til IVF-behandling?
Hvert behandlingsforløb er individuelt, og vi rådgiver dig gerne ud fra din individuelle situation.
Hvis du f.eks. ved, at dine æggeledere er blokerede, giver IUI-behandling ingen mening. Læs mere om de forskellige behandlingsmuligheder, og hvad man skal overveje, i vores blogindlæg om emnet.
Hjælper I ofte single-kvinder med at blive solomødre i jeres klinik?
Siden vi åbnede klinikken i 2006, har vi hjulpet et meget stort antal single-kvinder med at få opfyldt deres ønske om et barn. Vi oplever, at flere og flere kvinder tager sagen i egen hånd og beslutter sig for at blive solomødre.
Kommende solomødre, udgør i dag den største gruppe af de kvinder, vi behandler i klinikken.
I 2022 var omkring 40 % af vores nye kunder kommende solomødre.
Er risikoen for flerfoldsgraviditet øget med IUI?
Ved inseminationsbehandling (IUI) i din naturlige cyklus er risikoen for flerfoldsgraviditet ikke forøget.
Spørgsmål om valg af sæddonor
Kan jeg selv vælge en sæddonor?
Valget af donor er helt op til dig, og i Danmark kan du vælge både åbne og lukkede donorer. Vi rådgiver dig gerne om dine muligheder.
Hvordan bestiller jeg donorsæd til min behandling?
Til din behandling i Diers Klinik kan du reservere en donor til inseminationen direkte gennem os. Du kan vælge både donorer fra Born Donor Bank og fra Livio Sperm Bank. Så du behøver ikke bestille donorsæd direkte fra en sædbank på forhånd. Kontakt os og få adgang til nærmere information om vores donorudvalg.
Hvis du gerne vil sikre dig flere donorsædenheder til fremtidige behandlinger og/eller til genetiske søskende, er du også velkommen til at købe flere enheder og opbevare dem i et depot hos os.
Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en sæddonor?
At vælge en donor er et meget personligt valg, og der er ikke noget rigtigt eller forkert. Om du vil fokusere på det ydre, på personligheden eller på børnebilleder er helt op til dig.
Du kan vælge mellem åbne (ID Release) og lukkede/anonyme (No ID Release) donorer. Donorsæd fra lukkede/anonyme donorer er typisk en billigere mulighed sammenlignet med donorsæd fra åbne donorer. Læs mere om sæddonorkategorierne i dette blogindlæg.
Vi står altid rådighed for at guide og vejlede dig og besvare de spørgsmål, du måtte have.
Hvilken sædbank kan jeg vælge?
Det ville være nemmest og billigst for dig at vælge en donor fra Born Donor Bank eller Livio Sperm Bank, som klinikken samarbejder med.
Men hvis du har fundet dit perfekte donor-match hos for eksempel European Sperm Bank eller Cryos, er du mere end velkommen til at bestille sædenhederne der og få dem leveret til os.
Betyder donorens blodtype noget?
Når du skal vælge sæddonor, skal du ikke tage hensyn til donorens blodtype. Dette påvirker ikke dine chancer for graviditet.
Hvad er CMV?
Humant cytomegalovirus (kendt som CMV) er et herpesvirus i samme familie som det virus, der forårsager infektionssygdommen. Infektionen kan give alvorlige sygdomme hos en nyfødt, hvis moderen bliver smittet under graviditeten
Som med skoldkopper vil de fleste mennesker blive smittet med CMV på et tidspunkt i deres liv. CMV forbliver latent i kroppen, hvor det kan genaktiveres, eller man kan blive geninficeret. Det overføres gennem kropsvæsker – for eksempel ved at kysse eller have sex.
Det er ikke muligt at vaccinere mod CMV. CMV-negative kvinder har større risiko for at pådrage sig infektionen under graviditeten.
Hvis man får infektionen, mens man er gravid, er der også en lille risiko for, at man kan overføre CMV til sit ufødte barn. Dette er kendt som medfødt CMV. Omkring 1 ud af 200 børn fødes med en medfødt CMV-infektion. Imidlertid vil kun omkring 1 ud af fem børn med medfødt CMV-infektion være syge af virussen eller få langvarige helbredsproblemer.
Selvom risikoen for at få CMV fra donorsæd anses for ekstremt lav, kan det – særligt hvis man selv er CMV-negativ – være relevant at vælge en donor, der også er testet negativ for CMV. Visse, men ikke alle, donorer er blevet screenet for CMV af sædbankerne. Vi anbefaler dog, at du rådfører dig med din læge, før du beslutter dig for, om du vil inkludere dette aspekt i dit donorvalg.
Hvilken behandlingsmetode skal jeg vælge, når jeg bestiller donorsæd?
En “IUI, MOT20+” enhed anbefales til inseminationsbehandling. Vi anbefaler, at du først spørger os om tilgængeligheden af en bestemt sæddonor i stedet for at bestille donorsæden direkte fra sædbanken.
Hvad betyder ID-release?
ID-release sæddonorer kaldes også ofte åbne donorer. At have et barn med en ID-release donor betyder, at barnet kan få oplyst donorens identitet, fra det er fyldt 18 år. Donoren har ingen mulighed for at kende børnenes identitet.
No ID-release, også kaldet anonyme donorer, er donorer, som ønsker at forblive anonyme. Derfor er det ikke muligt for et barn af en No ID-release donor at få oplyst donorens identitet på noget tidspunkt.
Læs mere om sæddonorkategorierne i dette blogindlæg.
Hvilken donorkategori vælges oftest?
I 2022 blev 65 % af alle vores behandlinger med donorsæd i Diers Klinik udført med en ID-release/åben donor.
35 % af vores behandlinger i klinikken i 2022 blev udført med No ID-release/anonyme donorer. Læs mere om donorkategorier og donorvalg her.
Hvad betyder graviditetsslot/pregnancy slot?
Graviditetsslots, også kaldet pregnancy slots, bruges af sædbankerne til at sikre, at donorernes graviditetsgrænser ikke overskrides nationalt og internationalt. Hvis du reserverer/køber donorsæd gennem os, behøver du ikke købe et graviditetsslot/pregnancy slot. Det gør vi gratis for dig.
Kan jeg bruge den samme donor til søskende?
Ja. Hvis du ønsker at sikre dig en donor til fremtidige søskende, råder vi altid til at købe enheder til et depot. Du bør overveje denne mulighed senest, når du er gravid. Sædbankerne kan nemlig ikke garantere, at en donor er tilgængelig i fremtiden, hvis man skulle ønske sig søskende til sit barn.
Spørgsmål om planlægning af inseminationsbehandlingen
Hvornår skal jeg komme til behandling?
Inseminationsbehandlingen foregår så tæt på din ægløsning som muligt. Så din vigtigste opgave er at teste korrekt med ægløsningstest for at opdage din LH-stigning.
Ægløsningstesten registrerer den kraftige stigning i niveauet af luteiniserende hormon (LH) i din urin, som sker før ægløsning. Når ægløsningstesten viser LH-stigningen, skal du komme til os til til inseminationsbehandling inden for 24-36 timer.
Hvordan får jeg en tid til behandlingen?
Du vil altid kunne få en tid til inseminationsbehandlingen, hvis du har en positiv ægløsningstest. Du skal blot sende os en mail inden kl. 10.00 for at sikre dig en behandlingtid samme dag. Vores sidste behandlingstid er kl. 15.00 hver dag.
Vi planlægger dig altid til behandling, så snart vi ser din e-mail fra kl. 9 om morgenen og sender dig derefter en bekræftelse.
Du er også altid velkommen til at ringe til os mellem kl. 9 og 10 for at aftale en tid.
Hvordan tester jeg med ægløsningstest?
Det er vigtigt, at du starter med at tage ægløsningstest 2 dage før din forventede ægløsning. Ved journalsamtalen vil vi tale med dig om din menstruationscyklus og forklare dig, fra hvilken cyklusdag du skal begynde og teste.
Læs gerne vores detaljerede forklaring af ægløsningstestene i dette blogindlæg.
Hvis du begynder at teste for sent, kan vi ikke garantere, at behandlingstidspunktet er optimalt.
Hvilke ægløsningstest er de bedste?
Vi anbefaler at teste med Clearblue (den lyserøde variant) eller en anden stav-test med to streger, for eksempel Valmed stav-tests. Undgå at bruge strimmeltests.
Clearblue er god at anvende til testning af den allerførste morgenurin, og kan også anvendes om aftenen, hvis du ikke har været på toilettet i 3-4 timer. Sørg for at købe de lyserøde Clearblue-tests (‘Fastslår de 2 mest frugtbare dage’).
Andre stav-tests er sædvanligvis mest velegnede til brug sidst på dagen/aftenen – eller til den anden morgen-/formiddagsurin. Tjek venligst instruktionerne på pakken.
Læs gerne vores detaljerede forklaring af ægløsningstestene i dette blogindlæg.
Kan jeg blive behandlet, hvis jeg har ægløsning i weekenden?
Diers Klinik har åbent 365 dage om året. Du er derfor også velkommen til at komme til inseminationsbehandling i weekenden eller på helligdage. Du vil altid kunne få en tid til behandling.