Donorkategorier

Hvilken donorkategori passer til dig/jer? 

Opdateret d. 18.03.2022

Her hos Diers Klinik arbejder vi meget tæt sammen med SellmerDiers Sædbank. Det betyder, at du/I meget nemt kan reservere en donor fra sædbanken direkte gennem os.

SellmerDiers har donorer i to donorkategorier og det er en god ide, at du/I på forhånd overvejer, hvorvidt det er vigtigt for dig/jer at vælge en donor, som enten er åben eller lukket. Der er ikke nogen kategori, som er mere rigtig end en anden – det er et individuelt valg, som du/I skal være glade for.

Vi ved at det er et vigtigt valg for livet, som du/I skal træffe, og vi ønsker derfor på bedst mulig vis at støtte dig/jer i processen heromkring. Vi vil meget gerne præsentere de to donorkategorier for dig/jer her, så du/I har de bedste forudsætninger for at træffe en velovervejet beslutning. Uanset, hvilken kategori du/I bestemmer jer for, er det vigtigt at huske, at donoren altid kun vil være donor, og aldrig vil kunne betragtes som en far for barnet.

Vi anbefaler dig/jer at læse om alle kategorier.

God læselyst!

/ Line, Fertilitetskoordinator ved Diers Klinik

No ID-Release

Hvis du/I beslutter jer for at bruge en No ID-Release donor, betyder dette, at donorens identitet vil forblive anonym for barnet. Det vil dermed på intet tidspunkt være muligt for barnet at erfare, hvem donoren er. Det vil samtidig dog ikke betyde, at du/I ingen informationer kan få på donoren. På SellmerDiers’ hjemmeside kan du/I læse en kort profil på donoren. Udover basisoplysninger som højde, vægt, hårfarve, øjenfarve og uddannelse/job, vil der være en profiltekst tilgængelig, som sædbankens medarbejdere har forfattet. Her fortæller de om donoren og det indtryk han efterlader hos dem, og du/I vil på den måde få en god fornemmelse for, hvilket menneske, der gemmer sig bag profilen. Donorerne i denne kategori bliver desuden spurgt, om de ønsker at vedlægge børnebilleder til deres profil. Hos de donorer, som har sagt ja dertil, vil du/I derfor kunne se 2-3 børnebilleder af donoren. Hvis ikke der fremgår børnebilleder på hjemmesiden, har donoren sagt nej til dette.

No ID-release, max. 25

De almindelige No ID-release donorer har ikke nogen begrænsning på familiedannelser på verdensplan. Det har donorerne dog i kategorien No ID-release, max. 25. Her har sædbanken fastsat en grænse på 25 familier på verdensplan. Samtidig kan du/I hos disse donorer se en udvidet profil med flere detaillierede oplysninger om donoren. 

Vi ved, at mange har overvejelser omkring, hvorvidt de tager et for begrænset valg på vegne af barnet, hvis de vælger en No ID-Release donor. Det vigtigste er, at det er dig/jer, som tager denne beslutning, da det er dig/jer, som skal vælge den donor, du/I har det bedst med. I stedet for at tænke på det som et valg, der træffes på vegne af barnet, så tænk på det, som en beslutning, der betyder, at barnet ikke stilles over for dilemmaet, der følger med, når man har en åben donor. Et donorbarn fra en No ID-Release donor kommer aldrig til at skulle overveje, om han eller hun ønsker at møde donoren, og hvorvidt donoren måske vil blive skuffet, hvis barnet fravælger at kontakte donoren. Vi kan anbefale dig/jer at læse historien om Emma, som er donorbarn af en anonym donor, og som er lykkelig for at hendes donor netop ikke er åben. Du kan også læse Esthers fortælling, for at høre hvordan et barn forholder sig til, at donoren er anonym, og hvilke tanker hun derfor gør sig om ham.

ID-Release

SellmerDiers’ donorer i kategorien ID-Release har på forhånd givet samtykke til, at deres identitet vil blive frigivet, hvis et donorbarn ønsker dette, når barnet er fyldt 18 år. Barnet vil på daværende tidspunkt kunne kontakte sædbanken og sædbanken vil efterfølgende frigive kontaktoplysningerne på donoren. Herefter vil det for barnet være muligt at kontakte donoren og aftale et møde. De åbne ID-Release donorer har forpligtet sig til et møde af ca. en times varighed. Det vil derfor være muligt for barnet at se sin donor og stille nogle spørgsmål, hvis dette er ønsket. Efter mødet skal barnet dog ikke have nogen forventning om, at der vil opstå et forhold eller en jævnlig kontakt med donoren. Dette har donorerne ikke samtykket til. Det er vigtigt at huske, at donorerne i denne kategori har sagt ja til ovenstående betingelser mere end 18 år før mødet med donorbørnene vil foregå. Det er kun barnet, som kan efterspørge kontakten med donoren. Donoren vil ikke kunne kontakte barnet og du/I som forælder vil heller ikke have mulighed for at få oplyst donorens identitet.

På forhånd vil det for dig/jer være muligt at downloade en udvidet profil med en masse informationer omkring donoren. Her har donorerne udfyldt et langt spørgeskema med oplysninger om dem selv, der vil være børnebilleder af donoren, og du/I har mulighed for at se donorens stamtræ tilbage til bedsteforældrenes generation. Desuden har donoren skrevet et håndskrevet brev og sædbanken har fundet en look-a-like til donoren, så du/I kan få en ide om, hvordan han ser ud som voksen.

Uanset hvilken kategori du/I vælger, så kan vi garantere dig/jer, at du/I vil blive lykkelige for resultatet – vi har indtil videre aldrig modtaget nogle ”klager” på de fantastiske børn vi er med til at skabe.