Kvinders fertilitet

womens fertility

Kvinders fertilitet og ønsket om at blive mor

Hvornår er det det rigtige tidspunkt i mit/vores liv til at få et barn?

Er jeg/vi overhovedet klar til at blive forælder?

Dette er to klassiske spørgsmål mange stiller sig inden de træffer beslutningen om at forsøge at opnå graviditet. Svaret er ikke altid helt entydigt.

For nogle står det måske meget klart og ønsket om at blive mor eller far overskygger alt andet. Men for andre kan det være sværere at svare på spørgsmålene. For hvem bestemmer hvornår det rigtige tidspunkt er og hvad vil det sige at være klar?

Kvinders fertilitet – det biologiske ur

En fælles nævner for især kvinder er dog, at vores biologiske ur ikke kan ignoreres. Kvinders fertilitet er ikke fulgt med tiden ift. hvornår vi i dag begynder at få børn. I 2022 var gennemsnitsalderen for en førstegangsfødende i Danmark på 29,9 år og tallet har kun været på vej op ad de seneste mange år.

Fælles for mange kvinder er, at de har et ønske om at blive mor på et tidspunkt, men at de samtidig ikke ved særlig meget om deres fertilitet. For hvordan var det nu lige det var med ægløsning og menstruation? Hvornår er det præcist man kan blive gravid og har vi overhovedet en mulighed for at øge vores chancer?

Det håber vi, at vi kan gøre jer lidt klogere på med dette blogindlæg.

Kvinders fertilitet – hvor mange æg har vi?

Alle kvinder er født med mellem 1-2 millioner æg. Det antal kan der ikke ændres på, vi kan ikke få flere æg i løbet af livet. Når vi når puberteten er antallet af æg imidlertid blevet reduceret til mellem 300.000-400.000. Kvinder er fertile fra det tidspunkt, hvor de for første gang får ægløsning og menstruation.

Selvom det lyder til at vi har massevis af æg, som vi kan blive gravide med, er det desværre ikke dem alle, vi kan bruge. I hver cyklus frigives som regel 1 æg på ægløsningstidspunktet, som er det æg, der kan blive befrugtet ved enten samleje eller ifm. IUI-behandling i naturlig cyklus. Samtidig med frigivelsen af det ene æg, vil der dog også gå ca. 1000 umodne æg tabt.

Kvinders fertilitet – ægløsning

Omkring 14 dage inden en kvinde får menstruation, har hun ægløsning. Ægløsning betyder at der frigives et æg fra æggestokkene. Dette sker ved hjælp af en stigning i hormonet LH. Det er denne stigning man kan måle ved hjælp af ægløsningstest og som på den måde hjælper med at beregne, hvornår ægløsningen vil finde sted.

Når ægget er frigivet, vil det blive opfanget af æggelederen, hvor det kan befrugtes inden for 12-24 timer. Derfor er det også muligt at blive gravid gennem samleje eller IUI-behandling både før og efter ægløsning.

Ægløsningen finder kun sted 1 gang i løbet af en cyklus. Derfor er det også kun meget få dage i løbet af året at en kvinde har mulighed for at blive gravid.

Kvinders fertilitet – ægkvalitet

Kvinders fertilitet bliver dårligere med alderen, hvilket hænger sammen med at ægkvaliteten aftager.

En kvindes fertilitet topper i 20’erne. Her er ægkvaliteten bedst og kvinden har størst chance for at opnå graviditet. Kvinders fertilitet begynder at falde i 30’erne og det er især fra 35 år man ser det største knæk i fertilitetskurven. Herfra kan det for nogle kvinder blive svært at opnå graviditet og man bør derfor ikke vente for længe med at søge hjælp i form af fertilitetsbehandling, hvis man har et graviditetsønske og er ældre end 35 år.

Fejl i æggets delingsproces

Risikoen for at der sker fejl i delingsprocessen af ægget stiger jo ældre æggene er. Det kan føre til at et æg har et unormalt antal kromosomer og det er også årsagen til at risikoen for at få et barn med udviklingsproblemer stiger med alderen. Dette hænger sammen med, at de bedste æg vil være modnet og brugt når man er i 20’erne. Jo ældre man er, jo flere æg med dårlig kvalitet vil man have.

Der kan ikke gøres noget for at forbedre ægkvaliteten, ligesom man ikke kan undgå at blive ældre. Men man kan gøre sit for at undgå at forringe sin fertilitet. Det indebærer bl.a. at undgå rygning og store mængder alkohol. Derudover er det en fordel at leve sundt og dyrke motion. Din livsstil har især betydning, hvis du er overvægtig og pga. overvægten ikke har en regelmæssig cyklus.

Kvinders fertilitet – hvornår er det for sent at blive mor?

Selvom chancen for at blive gravid og få et barn bliver dårligere med alderen, er det ikke ensbetydende med at man ikke kan blive mor når man er 40+. Alle kvinder er forskellige og er født med hver deres antal æg. Nogle kvinder har flere æg og dermed også flere gode æg efter de er fyldt 40, mens andre kvinder har færre æg og derfor tidligere kun har æg tilbage af forringet kvalitet.

Et eksempel på, at det sagtens kan lykkes efter man er fyldt 40, er Katrin. Hun var 42 år gammel, da hun blev mor til sin datter efter IUI-behandling på vores klinik. Hendes historie kan du læse her.

Dog er chancerne for at opnå graviditet i 40’erne desværre ikke de bedste og det kan på det tidspunkt være en god ide at overveje hvilken form for fertilitetsbehandling, der er den rette. Det valg har vi skrevet et blogindlæg om, som du kan læse her.

Vi ville ønske vi kunne sige, at det aldrig er for sent at blive mor, men det er desværre ikke sandt. I Danmark kan fertilitetsbehandling kun tilbydes frem til kvindens 46. fødselsdag.

Kvinders fertilitet – hvornår skal jeg opsøge fertilitetsbehandling?

Hvornår man som par eller single-kvinde føler sig klar til at blive forælder er individuelt og intet er mere rigtigt end andet. Hvis I som hetero-par har forsøgt i noget tid uden held, du som singlekvinde eller I som lesbisk par gerne vil høre mere om dine/jeres muligheder for behandling med donorsæd, er I altid velkommen til at kontakte os her på Diers Klinik.

Du kan booke en gratis indledende samtale her på hjemmesiden. Vi vil forklare helt præcist, hvad en inseminationsbehandling går ud på og hvad det kræver af dig at starte op i behandling. Samtalen er uforpligtende, så du/I er velkommen til blot at booke denne for at høre mere og blive klogere på dine/jeres muligheder.

Vi kan også kontaktes alle ugens dage på mail eller telefon, hvis du/I har spørgsmål.