Selvvalgt solomor 40+

Baby feet

Selvvalgt solomor med 40+ 

Katrin Solomutter

I juli 2022 mødte vi for første gang Katrin fra Hamborg her på Diers Klinik. På det tidspunkt var hun tæt på sin 42-års fødselsdag og ønskede at opfylde sit ønske om at få et barn så hurtigt som muligt – uden en partner.

Ligesom mange andre kvinder havde Katrin også stillet sig selv spørgsmålet om det overhovedet stadig var realistisk at blive solomor i en alder af 40+.

I dag er Katrin 43 år gammel og stolt mor til sin søde datter Tilda. I dette blogindlæg kan du læse mere om Katrins rejse fra ønsket om børn og beslutningen om at blive selvvalgt solomor efter at være fyldt 40.

Selvvalgt solomor med 40+: Beslutningsproces

Katrin havde egentlig haft ønsket om børn siden begyndelsen af sine 20’ere. Ligegesom mange andre kvinder havde hun dog også den romantiske forestilling om at gå den vej med en partner.

At træffe beslutningen om at blive selvvalgt solomor var derfor ikke let. Katrin fortæller os, at hun overvejede dette i næsten tre år, før hun tog springet. Hendes største overvejelse og bekymring var, om hun økonomisk ville kunne klare at få et barn alene.

Forud for dette havde Katrin også talt med sine venner og sin familie om at blive selvvalgt solomor. Fra alle sider blev hun kun støttet positivt, hvilket var en vigtig faktor for hendes endelige beslutning.

En af Katrins veninder var også den afgørende årsag til, at Katrin valgte fertilitetsbehandling hos os på Diers Klinik i Danmark. I venindens vennekredkreds var der et par, som havde været til behandling hos os og derefter anbefalede os videre.

Selvvalgt solomor med 40+: Vejen til Diers Klinik

Katrin kiggede derfor på vores hjemmeside, læste alt roligt igennem og det stod hurtigt klart, at hun ville gå sin vej mod solomoderskabet med vores hjælp her i Danmark. En vigtig årsag for hende var også omkostningerne. Økonomisk var IUI-behandlingen i Danmark mere overkommelig end i Tyskland.

Efter at Katrin havde samlet alle oplysninger og havde set alt igennem, reserverede hun en tid til den første samtale den 22. juli 2022 på klinikken. Tanken var, at hun ville rejse hertil og at den første insemination også skulle ske samme dag som den indledende samtale.

Om den indledende journalsamtale siger Katrin:

“Samtalen var utroligt rar og meget informativ. Jeg følte mig straks godt tilpas.”

Selvvalgt solomor med 40+: Inseminationsbehandlingen

Efter at have snakket alt igennem med Katrin under samtalen og eftersom at hun havde medbragt de nødvendige blodprøver, begyndte den spændende del af hendes besøg.

Katrin havde nemlig informeret os på forhånd om, at hun sandsynligvis ville have ægløsning på dagen for den første samtale. Derfor udførte hun straks en ægløsningstest efter samtalen på klinikken. Resultatet: positivt.

Der blev derfor foretaget en ultralydsscanning, som bekræftede, at Katrin snart ville have ægløsning. Den første inseminationsbehandling blev gennemført samme dag som den indledende samtale:

“Det var totalt spændende og på en måde skørt.”

Desværre var den første behandling ikke succesfuld, men det tog ikke modet fra Katrin. For hende stod det klart: Jeg vil være selvvalgt solomor.

I den næste cyklus rejste hun igen fra Hamborg til Aarhus, da hun havde en positiv ægløsningstest. Den anden insemination fandt sted den 17. august 2022, og 14 dage senere, den 31. august 2022, stod Katrin med sin positive graviditetstest i hånden.

Selvvalgt solomor med 40+: Graviditetschancer

På forhånd var Katrin især bekymret for, om hun havde ventet for længe med at prøve at blive gravid. I en alder af næsten 42 år vidste hun på forhånd, at chancerne for at blive gravid ikke længere var de bedste. Derfor gjorde hun sig også tanker om, hvorvidt det på grund af hendes alder måske slet ikke ville lykkes.

“Selvfølgelig prøver man at forberede sig på, at det måske ikke vil lykkes, men håbet overstiger først og fremmest.”

Da hun efter den anden IUI-behandling stod med sin positive graviditetstest i hænderne, var hun utrolig glad. I begyndelsen var der dog stadig bekymringer om, hvorvidt graviditeten ville udvikle sig, fordi graviditeten blev betragtet som en risikograviditet på grund af Katrins alder.

Katrin fortæller os dog, at graviditeten forløb helt problemfrit bortset fra morgenkvalmen i begyndelsen af graviditeten. 

“Min datter blev født den 4. maj 2023: Mit livs kærlighed. Der var hun… så ubeskrivelig ♡”

Selvvalgt solomor med 40+: Et nyt liv

Katrin Solomutter

Katrins liv har siden da ændret sig fuldstændigt. Med fødslen af hendes Tilda har livet vendt sig på hovedet.

“Min prinsesse er i fokus, men det er netop det, jeg altid har ønsket. Indtil i dag ved jeg, at det var den absolut rigtige beslutning.”

At være selvvalgt solomor er et emne, som Katrin håndterer åbent. Hvis nogen har spørgsmål, svarer hun gerne, og gennem sin åbenhed har hun hurtigt fundet ud af, at det ikke er usædvanligt at være selvvalgt solomor. Mange andre kvinder har gjort det samme for at få deres ønskebarn.

Hun kan derfor kun råde andre selvvalgte solomødre til at være åbne omkring emnet. På den måde møder man andre og føler sig ikke så alene, som man måske havde frygtet.

Anbefalinger til kommende selvvalgte solomødre

Katrin fortæller os, at hun var meget godt informeret på forhånd, hvilket gjorde beslutningen lettere. Især råder hun singlekvinder til at tænker grundigt over denne rejse på forhånd. Det er en livslang beslutning, som man ikke træffer fra den ene dag til den anden.

Hendes vigtigste tip er: Tag en samtale med familie og venner!

Støtten fra ens omgivelser er vigtig. Ved at have en åben samtale med venner og familie kan det også meget vel være, at nogen kender nogen, der har gået denne vej alene. En samtale med en selvvalgt solomor er meget anbefalelsesværdig, og denne mulighed bør man ikke lade gå fra sig, før man træffer beslutningen om at blive selvvalgt solomor gennem fertilitetsbehandling.

“Selv tænker jeg til tider tilbage: Åh, hvis jeg dog bare havde truffet beslutningen tidligere… Men hvem ved, hvad det gør godt for 🙂”

Mange tak, kære Katrin, fordi du ønskede at dele din historie med os og vores læsere. Vi ønsker dig og Tilda alt det bedste!