Akupunktur og fertilitetsbehandling

akupunktur

Akupunktur i forbindelse med fertilitetsbehandling

Her på Diers Klinik tilbyder vi vores kunder akupunkturbehandling i forbindelse med selve inseminationen. Vores medarbejdere, som udfører inseminationsbehandlingen, giver også akupunktur og de er oplært af Christina Klok, som er uddannet jordemoder og akupunktør. Hun har sin egen klinik i Randers og har her siden 2008 hjulpet kvinder under eller på vej mod graviditet.

Vi har spurgt hende, om hun ikke vil fortælle mere om, hvorfor akupunktur er en god ide og hvad man får ud af det. Det ville hun meget gerne og det er der kommet nedenstående blogindlæg ud af. 

Akupunktur i Danmark

Akupunktur er brugt igennem årtusinder og har sin oprindelse i traditionel Kinesisk Medicin, som anses for verdens ældste medicinske system.

I Danmark er akupunktur den mest anvendte behandlingsform uden for det offentlige system og er nok mest kendt for dens smertelindrende effekt.

Inden for fertilitetsverdenen vinder akupunkturen dog også frem som et effektivt supplement til den gængse behandling.

Akupunktur og fertilitetsbehandling

Ved akupunktur stimuleres kroppen til styrkelse og balance. Hvis man f.eks. modtager hormontilskud, bliver kroppen styrket udefra. Akupunktur derimod styrker kroppen indefra. Akupunktur understøtter altså kroppens egne ressourcer.

Derfor kan akupunktur sagtens bruges i forbindelse med en inseminationsbehandling i naturlig cyklus eller hvis man forsøger at opnå graviditet derhjemme, men man kan også få akupunktur i kombination med hormonbehandling, hvis man modtager denne.

Akupunkturens virkning på fertilitet

Ved at stimulere de rette akupunkturpunkter hos den enkelte kvinde – og passende til den aktuelle behandlingssituation og fase i menstruationscyklus – øges blodgennemstrømningen i livmoderen og videre ud i æggelederne og til æggestokkene. På den måde kan så meget ilt og næring som muligt komme rundt i underlivet.

Samtidig bevirker akupunktur, at selve livmodermusklen afspændes. Derfor kan man med fordel ved fertilitetsbehandling også stimulere afslappende og afstressende akupunkturpunkter. Dette har den effekt, at kroppen afspændes og følelsen af mental ro øges.

Det at styrke både krop og sind med akupunktur gavner processen mod graviditet. En metaanalyse har vist, at graviditetschancen ved IVF-forsøg, hvor der samtidig gives akupunktur, øges med op til 30 % i forhold til forsøg, der modtager den gængse behandling uden akupunktur. Studiet kan læses her

Akupunktur som forberedelse

Det betaler sig “at gøde jorden før man sår”, og derfor er det godt at begynde akupunkturbehandlinger forud og tidligere end ved selve inseminationsbehandlingen eller ægoplægning, hvis man er i gang med IVF-behandling. Et forudgående forløb sørger for, at kroppen kan nå at reagere på stimuleringen fra de ultratynde akupunkturnåle.

Min anbefaling lyder derfor, at du generelt gerne må begynde med akupunktur op til den menstruation, der indleder din behandlingscyklus og herefter kan du få ugentlige behandlinger indtil ca. en uge efter inseminationsbehandlingen eller oplægningen.

Akupunktur hjalp Janni med at få tre børn

I min klinik har jeg gennem de sidste knap 14 år oplevet mange succesfulde forløb for kvinder og par, som kæmpede for at opnå graviditet. Med et enkelt forældrepar har jeg været med på sidelinjen i tilblivelsen af deres i dag tre børn.

Moren Janni havde den udfordring, at hun havde regelmæssige menstruationer, men ingen ægløsninger, og derfor blev hun ikke gravid. Med hormonstimulering kom der gang i ægløsningerne, men der kom ingen graviditet og hormonerne blev efterfølgende droppet igen pga. øget migræne som bivirkning til hormonerne.

Herefter forsøgte vi i min klinik at give akupunktur, hvilket resulterede i spontan ægløsning allerede efter den første behandling, og Janni blev spontan gravid i den efterfølgende cyklus.

Da parret gerne ville have barn nummer to, udeblev graviditeten, selvom de ikke brugte prævention, og Janni kom igen i klinikken til akupunktur gennem menstruationscyklus. Få behandlinger senere var en ny graviditet en realitet.

Efter at have fået deres andet barn og parret gennem tre år havde forsøgt at få et tredje barn, kontaktede Janni mig igen, og vi genoptog akupunkturbehandlingerne. Og så blev de forældre til tre børn.

Kontakt

Akupunktur kan noget helt særligt, og jeg vil opfordre alle til at få akupunkturbehandling i forbindelse med deres inseminationsbehandling hos Diers Klinik, hvis de er åbne overfor det.

Hvis man skulle være interesseret i et længere forløb med akupunktur op til selve fertilitetsbehandlingen eller i forbindelse med graviditet, kan man altid kontakte mig via min hjemmeside eller sende mig en mail: info@klok-akupunktur.dk

Held og lykke til jer alle, som lige nu er i gang med behandling!