Historien om Steffi og Jonas

transmann Kinderwunsch

Inseminationsbehandling som transkønnet far

Steffi og Jonas kommer fra Sydtyskland og var i 2020 på besøg hos os i Diers Klinik for at få opfyldt deres ønske om et barn. Fordi Jonas er transkønnet, besluttede parret sig for at blive behandlet med donorsæd i Danmark, hvor mulighederne er nogle helt andre end i Tyskland.

I kan læse mere om den lille families historie her, som nu er komplet efter deres datter Juna kom til verden i 2021.

Mange tak til Jonas og Steffi for at dele jeres historie!

Udfordringer i Tyskland førte til Danmark

Ønsket om at få et barn har egentlig altid været der. Men fordi Jonas er transkønnet (født som kvinde i den forkerte krop), blev ønsket skubbet lidt i baggrunden. På naturlig vis kunne vi jo derfor desværre ikke få børn.

Vi ringede til vores sygeforsikring i Tyskland, som med det samme afviste at betale for fertilitetsbehandling pga. at Jonas var transkønnet.

Ad omveje (venners venners venner…) fik vi på et tidspunkt (ca. start 2019) at vide, at en lesbisk kvinde fra Tyskland var blevet behandlet i Danmark. Herefter begyndte vi at researche. Denne information åbnede en masse døre for os og fik os til at samle endnu flere informationer.

Efter at have søgt på Google fandt vi på et tidspunkt frem til Diers Klinik, som vi fra første øjeblik var begejstrede for. På deres hjemmeside kunne vi finde alle informationer, som vi havde brug for på forhånd og vi skyndte os at tage kontakt til klinikken for at modtage deres informationsmateriale. Efter at have læst materialet bookede vi en tid til den indledende samtale i Danmark.

Journalsamtale og forberedelse

Journalsamtalen fandt sted i februar 2020 og var bare en rigtig god oplevelse. Da vi foretrak den personlige kontakt, besluttede vi at tage på en 3-dags udflugt til Danmark, så vi kunne være direkte i Aarhus og se klinikken på forhånd.

Fra første øjeblik, da vi kom ind i klinikken, følte vi os godt tilpas og trygge. Stemningen var meget afslappet og alle medarbejderne er så søde og imødekommende.

Til samtalen fik vi svar på alle vores spørgsmål og Line tog sig god tid til at snakke det hele igennem med os. Hvis vi havde flere spørgsmål, fik vi også at vide at vi til enhver tid kunne kontakte dem på mail og vi fandt ud af at vi også altid kunne regne med et hurtigt svar.

Da vi skulle vælge en donor, tænkte vi på den ene side på de ydre træk, som gerne måtte ligne Jonas (øjenfarve, hårfarve osv.) og på den anden side tænkte vi også over kategorien. Det er vigtigt at man tænker sig godt om, og finder ud af om man ønsker at barnet skal have mulighed for at kunne få donorens identitet oplyst eller ej, så barnet evt. kan tage kontakt til sin donor.

For os var det vigtigt, at vores barn selv som 18-årig kunne vælge, om dette var et behov eller ej og derfor endte vi med at vælge en donor med ID-release.

Første inseminationsbehandling under Coronanedlukning

Den første behandling fandt sted den 07.06.2020. Efter at vi havde holdt intensivt øje med ægløsningen og dens 4-dags forsinkelse, var ægløsningstesten endelig positiv den 06.06.2020 omkring kl. 9 om morgenen.

Vi ringede straks til klinikken, så de kunne sende os indrejsedokumentation, som vi skulle vise ved grænsen, fordi man på daværende tidspunkt (pga. Coronapandemien) ikke bare måtte rejse ind i Danmark uden anerkendelsesværdigt formål. Klinikken sendte os dokumentationen på mail og vi fik en tid til behandling den næste dag kl. 10.

Vi fik pakket vores ting og kørte afsted nordpå omkring kl. 10 i vores bil. 12 timer senere, omkring kl. 22, kom vi frem til Wake Up hotellet i Aarhus, hvor vi havde bestilt en overnatning.

Næste dag mødte vi op i klinikken kl. 10 som aftalt. Igen følte vi os meget velkomne og godt tilpas. Først blev der lavet en ultralydsscanning på Steffi, så vi kunne se om folliklen var stor nok. Alt var perfekt og vi ventede mens sædenheden blev tøet og tjekket.

Ved behandlingen blev katetret ført direkte ind i livmoderen og Jonas måtte endda trykke på sprøjten til sidst. Efter at have hvilet os i 20 minutter tog vi afsked med klinikken, fik en kop kaffe nede i byen og kørte så meget spændte 12 timer hjemad igen. 

Succes ved første forsøg

Efter 10 lange dage, hvor vi bare gik og ventede, tog Steffi den 17.06.2020 en ultratidlig graviditetstest, som til vores store glæde viste sig at være positiv.

Vores familie og vores venner var blevet indviet i vores planer og de ventede alle sammen lige så spændt som os på resultatet. Efter graviditetstesten havde vist positiv, måtte vi derfor også straks kontakte dem alle og fortælle de glædelige nyheder.

Den 19.02.2021 blev vores lille skat Juna så født.

Udfordringer

Vores største udfordring i hele processen var selve timingen. Steffi arbejder hos en tandlæge og hun kan derfor ikke bare lige tage ferie, medmindre det er planlagt fra arbejdsgiverens side. Derfor kunne vi kun tage til Danmark, hvis ægløsningen faldt sammen med ferie.

Derudover gjorde hele Covid-19 situationen det heller ikke ligefrem nemmere. Vi havde planlagt turen til Danmark i april, men fordi grænserne pludselig var blevet lukket og det på daværende tidspunkt ikke var kendt, at fertilitetsbehandling var et anerkendelsesværdigt formål, måtte vi droppe forsøget. Men heldigvis passede det hele så sammen til juni.

Vi vil gerne sige tak til Diers Klinik og alle medarbejderne for jeres støtte i processen og også en stor tak til vores donor, ligesom til alle andre sæddonorer, som gør det muligt for os og alle andre at få en familie.