Mor og mor – hvem er hvem?

LBGT mothers Rainbow family

Regnbuefamilier skal hyldes

I anledning af pride måned hylder vi alle familiekonstellationer og fejrer mangfoldigheden. Vi er simpelthen så glade for, at det efterhånden er blevet meget mere normalt for homoseksuelle par at få børn sammen og at deres familieform er accepteret på samme måde, som den mere traditionelle ”Mor, Far og børn”.

For som vi i mange år har vidst, så er børnene fuldstændig ligeglade med hvilket køn forældrene har, så længe de er elsket – og det ved vi at de er.

Her på klinikken møder vi især mange lesbiske par, som sammen får opfyldt deres ønske om et barn og i den forbindelse har vi ofte spurgt disse kvinder, hvilke overvejelser de har gjort sig i forhold til, hvad det kommende barn skal kalde dem – er det bare mor og mor?

Overvejelser inden graviditeten

Vores kollega Bodil fortæller os, at dengang hun og hendes partner Rikke påbegyndte behandling, fyldte spørgsmålet rigtig meget for dem, hvad Bodil som medmor skulle kaldes af deres kommende barn.

For parret stod det klart, at Rikke, som var den, der skulle være gravid og føde barnet, skulle kaldes ”Mor”, men som medmor ønskede Bodil også at få kælenavn, da det var vigtigt for parret at deres kommende barn ikke bare skulle kalde hende ”Bodil”, da de syntes at dette ville være for upersonligt.

Parret havde mange forslag og scenarier oppe at vende, men endte med at de ville være ”Mor og Mami”. Mami føltes mest rigtigt, men samtidig var de også åbne over for, at deres barn selv kunne finde på et andet kælenavn – dette blev dog aldrig aktuelt og Bodil har fra dag ét været ”Mami” for deres søn.

Mor og Mor?

Vi ved fra de par vi behandler her på klinikken, at de også i forvejen tænker meget over, hvad de vil hedde når deres barn bliver født. Nogle kvinder vælger en lignende konstellation, som Bodil og Rikke valgte og andre vælger at begge mødre skal kaldes mor – måske med en tilføjelse af deres navn.

Denne version har Liza og hendes partner Lise valgt, som sammen har tre donorbørn. Deres børn kalder dem begge for mor, men når begge er til stede, skelnes der imellem ”Mor Lise” og ”Mor Liza”.

Begge er lige meget mor

En ting, der helt sikkert går igen ved parrene, som vi kender og snakker med her på klinikken, er vigtigheden i at medmoren på samme måde får et navn, så barnet kalder begge mødre for noget, som tydeligt viser, at begge er ligeværdige forældre.

I en spørgerunde på Instagram kunne vi umiddelbart se, at det hyppigste valg hos vores tyske kunder var ”Mama” og ”Mami”. Også mange danske par har taget det lidt tyskklingende ”Mami” til sig og bruger dette. Men også det engelske sprog inspirerer og der er derfor også flere par, som bruger ”Mum” eller ”Mummy”. ”Mutti” er også et kælenavn, som går igen hos flere af både vores tyske og danske kunder. Andre leger mere med ordene og vi har derfor også modtaget svar som ”Mama og Mima” eller ”Mama og Mimi”.