Solomor ved hjælp af en sæddonor

Lydia, solo mother by choice, Diers Klinik

Lydias rejse til ønskebarnet uden partner

Her på Diers Klinik behandler vi rigtig mange single-kvinder fra ind- og udland, som ønsker at få et barn uden en partner. Næsten halvdelen af vores inseminationsbehandlinger er single-kvinder, som bliver insemineret med en sæddonor.

Vi bliver ofte spurgt, om vi ser mange andre kvinder, som befinder sig i samme situation. Rigtig mange single-kvinder føler nemlig, at de er de eneste, som går denne vej uden en partner og det kan føles grænseoverskridende. Men til det kan vi kun sige, at de absolut ikke er alene og at vi ser flere og flere kvinder, som vælger denne familieform, da de ikke vil vente på den rette partner for at få deres ønskebarn.  

Én af disse kvinder, som er blevet behandlet hos os, er Lydia. Lydia kommer fra Wolfsburg i Tyskland, hun er i dag 34 år gammel og fødte i november 2021 sin lille søn Leo.

Lydia har været så sød at dele sin historie om at blive solomor med os og alle interesserede. Tusind tak for det Lydia!

Rigtig god læselyst!

Overvejelser omkring sæddonation

Jeg har siden jeg var helt ung vidst, at jeg gerne ville have børn. Men samtidig har jeg altid manglet den rette partner. Da jeg var ca. 25 år gammel, blev mit ønske om at blive mor stadigt større og jeg startede på det tidspunkt med at søge information om emnet sæddonation mere intensivt. Jeg så mange dokumentarer og tv-indslag, som omhandlede emnet for at blive klogere på, hvorvidt denne vej var en mulighed for mig.

Gennem årene blev temaet sæddonation ved med at florere i mine tanker. Desværre havde jeg ikke kendskab til nogen, som var blevet solomor på denne måde, som jeg kunne udspørge nærmere, hvilket sikkert kunne have været en stor hjælp på min beslutningsvej.

Søgen efter den rette fertilitetsklinik

I året 2020, da Corona var på sit højeste, havde jeg en masse tid tilovers, som jeg brugte til at komme mit mål om at blive solomor nærmere.

Jeg begyndte at søge efter klinikker på nettet og fandt meget hurtigt Diers Klinik i Danmark. Det hele lød meget nemt og ukompliceret, hvilket senere skulle vise sig også at være tilfældet.

På klinikkerne i Tyskland lød det hele til at være en del mere besværligt, hvilket afskrækkede mig fra at kontakte dem yderligere. Jeg forsøgte dermed slet ikke at blive behandlet i Tyskland, men besluttede mig hurtigt for at tage turen til Danmark. Køreturen med bil til Aarhus varer ca. 5,5 time, hvilket var overkommeligt.

Jeg bookede en tid til den indledende samtale med Diers Klinik og følte mig fra første øjeblik rigtig godt tilpas og velkommen. Da jeg fik at vide, at jeg allerede kunne påbegynde behandling i den næste cyklus, må jeg være ærlig at sige, at jeg gik en smule i panik. Men samtidig var jeg også bare superglad og klar til at komme i gang.

Opbakning fra de nærmeste

Mine forældre og nogle nære venner havde i lang tid vidst, at jeg ønskede mig et barn og også at jeg overvejede at blive gravid ved hjælp af en sæddonor. Reaktionerne var udelukkende positive.

Jeg talte en masse med mine forældre om denne mulighed, da jeg også var klar over, at jeg ville få brug for hjælp, når først mit barn var født.

Mine forældre bakkede mig op til 100 %, hvilket også var med til at jeg på forhånd ikke havde særlig mange bekymringer om, hvordan det nu skulle gå. I dag støtter mine forældre mig stadig og de er en kæmpe hjælp i hverdagen med min søn, hvilket jeg er dem dybt taknemlig for.

Reaktioner og nysgerrighed

Jeg havde selvfølgelig også en del tanker, som f.eks.: „Hvad mon folk siger til mit valg?”. Men i sidste ende var jeg klar over, at beslutningen jo udelukkende var min og at det var mit største ønske overhovedet at få et barn. Det måtte ingen andre få lov til at spolere og jeg var heller ikke interesseret i, at min lykke skulle være afhængig af en partner.

Fra mit netværk har jeg kun oplevet positive reaktioner. Mange har udtrykt stor respekt for min beslutning. Nogle har også stillet mange dybdegående spørgsmål til hele processen, da de selv overvejer at gå denne vej med sæddonation for at opnå graviditet. Jeg har kun været glad for at blive udspurgt, da jeg håber at kunne støtte andre ved at informere om emnet.  

En følelsesladet rejse mod graviditeten

Desværre tog det længere tid for mig end håbet at opnå graviditet. I alt var jeg hos Diers Klinik 9 gange for at blive insemineret inden jeg endelig blev gravid.

Vejen til graviditeten var derfor også meget følelsesladet og nervepirrende. Jeg fik fældet en hel del tårer under forløbet, som til tider var meget hårdt at være i. Min gynækolog i Tyskland var sød til at rådgive mig og jeg fik bl.a. lavet en passageundersøgelse efter nogle mislykkede forsøg. De søde medarbejdere i Diers Klinik var også gode til at vejlede mig løbende og mine venner og familie stod klar til trøste og opmuntre mig, når det var allersværest. For mig var det aldrig en mulighed at skulle give op!

I marts 2021 lykkedes det langt om længe og graviditetstesten var endelig positiv. I november 2021 blev min søn Leo født og jeg kan kun sige, at han er gennemgående perfekt.

Han er en skøn, sjov og smuk dreng, som fuldstændig har vendt mit liv på hovedet og jeg kunne ikke være mere lykkelig.

At være solomor – en rutsjebanetur

At være mor er den mest fantastiske oplevelse, men nogle gange også den mest udfordrende opgave, jeg nogensinde har stået over for i mit liv.

De første uger var indimellem voldsomt hårde, men ret hurtigt fandt vi en rytme og efterhånden er vi blevet et godt team.

Selvfølgelig vil der altid være situationer, hvor jeg når mine grænser. Men med hjælp fra min familie og mine venner, fungerer det rigtig godt for mig og indimellem får jeg også lidt tid for mig selv, hvilket jeg værdsætter rigtig meget.

Inden jeg påbegyndte behandlingen, tænkte jeg ikke så meget over, hvordan det mon ville være at blive mor. Jeg stolede på, at alt nok skulle gå godt, da hvert barn jo alligevel er unikt. Og sådan skulle det også gå for os.

Gode råd til kommende solomødre

Jeg kan kun råde andre kvinder, som overvejer at blive solomor, til at springe ud i det, hvis det er jeres største ønske.

Samtidig skal man dog også være klar over, at vejen kan være hård og følelsesladet. Det gælder både selve rejsen mod graviditeten og tiden bagefter. Jeg kan kun understrege, hvor vigtigt det er at have god støtte fra familie og venner hele vejen igennem.

Til alle jer, som står over for at påbegynde rejsen eller allerede er på vej, vil jeg bare ønske jer rigtig meget held og lykke!