Tests og undersøgelser før IVF/ICSI

Bliv klogere på de undersøgelser vi skal bruge, inden du/I kan opstarte IVF-behandling på vores klinik.

Book tid til indledende samtale for IVF/ICSI

Undersøgelser forud for IVF-behandling

En grundig udredning og helbredsundersøgelse er afgørende for at optimere chancerne for en vellykket fertilitetsbehandling og en sund graviditet.  

Årsagen til barnløshed kan ligge hos kvinden eller manden – og nogle gange hos begge parter. I visse tilfælde kan det være nødvendigt med omfattende undersøgelser for at identificere årsagerne, mens det i andre tilfælde hurtigt bliver klart, hvor problemet ligger.  

Ved den første konsultation på klinikken vil vores erfarne behandlerteam, efter en dialog med dig, afgøre hvilke tests og undersøgelser, der er relevante for dig. Det giver lægen et godt grundlag for at skræddersy den mest effektive behandlingsplan. 

Nedenfor finder du en liste over de tests og undersøgelser, som du sædvanligvis skal igennem, før du påbegynder fertilitetsbehandlingen. Derudover vil lægen evt. udføre yderligere tests eller undersøgelser målrettet dine særlige behov og omstændigheder. 

Tests og undersøgelser før IVF-behandlingen – for dig som kvinde

Før vi går i gang med IVF-behandlingen med dine egne æg, skal du som kvinde have foretaget følgende blodprøver og undersøgelser. 

Blodprøver 

Obligatoriske tests for HIV og leverbetændelse

  • HIV (HIV 1-2) 
  • Hepatitis B (HBsAG + HBcAB) 
  • Hepatitis C (HCV antibody) 

Andre tests, som vi anbefaler (ikke obligatoriske)

Kun nødvendig, hvis du ikke er vaccineret.

Prøven viser, om du før har været smittet og dermed er immun. Hvis ikke du er vaccineret og ikke er immun, bør du blive vaccineret og efterfølgende vente 1 måned inden behandlingsstart, da røde hunde kan forårsage fostermisdannelser. 

AMH-niveauet indikerer antallet af æg i æggestokkene, hvilket er vigtigt for IVF-planlægningen. Høje niveauer tyder på en god reserve, mens lave niveauer kan kræve justering af behandlingen. 

En screening af dit stofskifte og skjoldbruskkirtlens funktion kan give vigtige informationer om din fertilitet. Stofskiftet har en stor betydning for din menstruationscyklus, ægløsning og for fosterets udvikling i livmoderen. 

Et optimalt jernniveau spiller en vigtig rolle i kvinders fertilitet og for en vellykket graviditet. Jernmangel kan medføre problemer med at opnå graviditet og øger abortrisikoen. Under graviditeten øger jernmangel risikoen for bl.a. for tidlig fødsel og lav fødselsvægt. 

Flere studier har vist, at kvinder i fertilitetsbehandling, der har tilstrækkelige D-vitaminniveauer, har en større chance for at blive gravide. Mangel på D-vitamin er bl.a. forbundet med faktorer relateret til infertilitet som PCOS, endometriose og fibromer. 

Undersøgelser – kvinden

  • Screening for livmoderhalskræft via celleskrab fra livmoderhalsen – medmindre du har fået foretaget en negativ prøve for mindre end 3 år siden, 
  • Screening for klamydia via podning – medmindre du har fået foretaget en negativ prøve for mindre end 3 måneder siden, 
  • Vaginal ultralydsscanning for at tjekke din livmoder og æggestokke – vi undersøger livmoderens størrelse, slimhindens tykkelse og struktur, eventuelle muskelknuder, cyster i æggestokkene, polypper eller en fortykket livmodervæg m.m. 
Ultrasound scan before insemination (IUI)

Eksempler på andre tests og undersøgelser, som i visse tilfælde er relevante 

  • Udvidet hormonprofil, f.eks. ved mistanke om polycystisk ovariesyndrom (PCOS) 
  • Måling af prolaktin-niveauet 
  • Hysteroskopi ved mistanke om polypper eller ved gentagne aborter
  • Ultralydsundersøgelse (HSU) for at vurdere livmoderhulrummet og æggeledernes passage 

Undersøgelser og tests før IVF-behandlingen – for dig som mand

Medmindre det fra starten står klart, at der skal anvendes donorsæd ved fertilitetsbehandlingen, skal du som mand have foretaget følgende tests og undersøgelser, inden vi starter behandlingen. 

Blodprøver 

Obligatorisk test for HIV og leverbetændelse:

  • HIV (HIV 1-2) 
  • Hepatitis B (HBsAG + HBcAB) 
  • Hepatitis C (HCV antibody) 
  • NAT-screening (HIV-RNA, HCV-RNA og HBV-DNA). 

Undersøgelser

  • Sædanalyse – en sædprøve analyseres for at undersøge din sædkvalitet. 
  • Supplerende undersøgelser og tests, såsom ultralydsskanning af testiklerne og udvidet hormonprofil kan være nødvendige ved nedsat sædkvalitet. 

Få foretaget tests hos os eller på et laboratorium nær dig 

Vi tilbyder at lave alle tests og undersøgelser her i klinikken. Du er også meget velkommen til at benytte et andet prøvetagningssted og sende prøvesvarene til os. Dog skal de obligatoriske tests for HIV og hepatitis være analyseret på et ISO-certificeret laboratorium i Danmark og må max. være 2 år gamle.  

Ønsker du at få foretaget ultralydsskanningerne hos din egen gynækolog og sende billederne til os, er det også en mulighed. 

Ofte stillede spørgsmål ang. forundersøgelser ifm. IVF

Lav AMH kan skyldes alder, kemoterapi, genetik, endometriomer (endometriosecyster i æggestokkene), tidligere ovariekirurgi, rygning og miljøfaktorer. Autoimmune sygdomme som fx leddegigt, lupus og skjoldbruskkirtelsygdomme kan også spille ind.

Lave AMH-niveauer betyder ikke nødvendigvis, at IVF ikke kan lykkes. AMH-niveauer angiver antallet af ægblærer pr. cyklus, men ikke deres kvalitet. Flere æg øger chancen for at finde et højkvalitets-embryo, men når alt kommer til alt, behøver du kun ét sundt æg og én sund sædcelle for at blive gravid.

Kvinder med mistanke om PCOS bør få foretaget en udvidet hormonundersøgelse før IVF-behandling. Udover de tests, som vi anbefaler til alle kvinder før IVF, vil tests til måling af androgener (mandlige hormoner) og prolaktin være relevante. Derudover skannes æggestokkene for at se efter flere små ægblærer, som er karakteristisk for PCOS.

Regelmæssig soleksponering: 10-15 minutter midt på dagen 2-3 gange om ugen i sommerhalvåret er nok. Spis D-vitamin-rige fødevarer: Fed fisk, æg og mejeriprodukter. Tag D-vitamintilskud: 10-20 μg (400-800 IE) dagligt, især i vinterhalvåret.

Først laver du sædprøven i klinikkens sædprøverum (eller hjemmefra, hvis du bor tæt på klinikken), hvor du får udleveret et bæger. Vi anbefaler sædafgang 1-3 døgn før prøven for at sikre friske sædceller. Sædprøven analyseres derpå i laboratoriet, hvor sædcellernes udseende, bevægelse og antal vurderes. Efter undersøgelse af sædkvaliteten, kan sædprøven nedfryses i små rør ved -196 °C.

Når det er logistisk muligt, foretrækker vi en frisk sædprøve på ægudtagningsdagen.

Vi ved med sikkerhed, at de faktorer, der påvirker sædkvaliteten, er for højt BMI, indtag af store mængder alkohol og rygning. Så livsstilsændringer, der forbedrer disse parametre, anbefales.

Man anbefaler derduover en række daglige vitamintilskud til manden i form af en multivitaminpille med folinsyre, Omega 3 (1000 mg), Q10 (100 mg) og et tilskud af D-vitamin, hvis din blodprøve viser lave D-vitaminværdier.

Hvis hormonel ubalance er årsagen til den nedsatte sædkvalitet, kan hormonbehandling forbedre sædproduktionen (dette er en specialistopgave).

Er sædkvaliteten væsentlig nedsat, er ICSI-behandling en mulighed. Her injiceres en enkelt sædcelle direkte ind i ægget for at sikre, at det enkelte æg ’får lukket’ en sædcelle ind.

Hvis der ikke findes sædceller i sædprøverne (azoospermi), kan sæd udtages kirurgisk fra testiklerne eller bitestiklerne (TESE eller PESA) og bruges til ICSI.

Hvis sædkvaliteten er meget lav, kan donorsæd også anvendes. Donorsæd kan bruges i både IUI– og IVF-behandlinger.