Ægoplægning

Transferering af blastocyst 

Sidste skridt i IVF/ICSI-behandlingen, inden en graviditetstest, er selve ægoplægningen.

Ægoplægning betyder, at et befrugtet æg bliver lagt tilbage i livmoderen, hvor vi håber, at det udvikler sig til en graviditet.

Læs mere om, hvordan ægoplægningen foregår her på siden.

Kontakt os i dag
Embryo on a screen

Fra ægcelle til blastocyst

Efter ægudtagningen, bliver de modne æg befrugtet i laboratoriet. Her vil vores erfarne embryologer hver dag holde øje med udviklingen af de befrugtede æg.

Målet er, at de befrugtede æg når frem til blastocyst-stadiet.

Blastocyst-stadiet opnås på 5., 6. (eller 7.) dag i det befrugtede ægs udvikling. Når et æg har klaret sig frem til denne 5. dag i en frisk behandling, kan ægoplægningen finde sted.

Book uforpligtende samtale i dag

Ægoplægning på 5. dagen

En såkaldt “frisk ægoplægning” (uden nedfrys) kan planlægges i samme cyklus, som du har fået taget æg ud.

Det vil også være muligt at planlægge ægoplægningen til en anden cyklus, hvis du/I foretrækker det. I så fald er der tale om en ægoplægning af fryseæg (frysetransferering).

Læs om frysetransferering her

Frisk ægoplægning

Til en frisk ægoplægning vil vores erfarne embryologer udvælge det æg, som ser mest lovende ud i forhold til at opnå en graviditet. Hvis du/I har flere æg, som har nået blastocyst-stadiet, vil vi tilbyde at fryse disse ned på henholdsvis dag 5 og dag 6 til evt. senere brug.

Der vil altid kun blive lagt 1 æg tilbage ved ægoplægningen, med mindre andet specifikt aftales med fertilitetslægen.

Selve ægoplægningen

På dagen for ægoplægningen skal du møde op på klinikken med en fyldt blære. Dette gør det lettere for os at få et klart billede på scanningen, som udføres samtidig med ægoplægningen. Scanningen foretages på maven for at sikre præcis placering af ægget i livmoderen.

Selve ægoplægningen sker ved hjælp af et lille, blødt kateter, der føres ind i livmoderen. For langt de fleste vil denne procedure være helt uden ubehag.

Læs om mulighed for assisted hatching her

Efter ægoplægningen

Tag den med ro

Du behøver ikke bekymre dig om at gøre noget forkert i dagene efter ægoplægningen. Det er dog en god idé at tage det roligt og undgå anstrengende fysisk arbejde eller træning.

Du bør også undgå karbad, spa, svømmehal og havvand i 48 timer efter transfereringen på grund af infektionsrisiko.

Efter ægudtagning er det helt normalt at opleve let ubehag som trykkende fornemmelse i underlivet, periodiske “stik” fra æggestokkene og en følelse af oppustethed i 1-2 uger efter proceduren.

Hormontilskud

For at øge chancen for, at ægget sætter sig fast i slimhinden, vil du få et hormontilskud i form af stikpiller/indsprøjtninger kaldet progesteron. Du skal fortsætte med at tage disse frem til graviditetstesten.

Graviditetstesten udføres ved en blodprøve 10 dage efter ægoplægningen. Vi vil vejlede dig baseret på resultatet af blodprøven (HcG) om de næste skridt.

Hvis du er gravid, tilbyder vi en scanning ca. 3 uger efter blodprøven for at bekræfte graviditeten og dens udvikling.

Ofte stillede spørgsmål ang. ægoplægningen

Ægoplægning er processen, hvor et befrugtet æg bliver lagt tilbage i livmoderen under IVF/ICSI-behandling. 

Frisk ægoplægning sker i samme cyklus som ægudtagningen, mens fryseæg oplægges i en senere cyklus efter at have været nedfrosset.

For langt de fleste vil ægoplægning være en procedure uden ubehag.

Efter ægoplægningen bør du tage det roligt og undgå anstrengende aktiviteter og infektionsrisici som karbad og svømning i 48 timer.

Assisted hatching (AHA) er en teknik, der hjælper ægget med at “klække” ved at lave et lille hul i æggeskallen for at øge chancerne for implantation. Du kan læse mere om teknikken her.

Endometrie-priming er en teknik, der forbereder livmoderslimhinden til at modtage det befrugtede æg for at øge chancerne for, at ægget sætter sig fast (implantation). Du kan læse mere om teknikken her.

Har du spørgsmål omkring IVF-behandlingen?

Send os en besked – eller kontakt os her